1 z 10
![Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c5/3b/645e24662ba97_o_large.jpg)
fot. OlgaLepeshkina/Getty Images
Ogórki małosolne
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.
2 z 10
![Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f7/d5/6295c78da84ea_o_large.jpg)
fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
1. Wybór nieodpowiednich ogórków
Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym odcieniem, nawet z nieco żółtymi plamkami.
3 z 10
![Ogórki trzeba wymoczyć. Umyj je i zalej zimną wodą. Odstaw...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/61/64/62c2c1ae580dd_o_large.jpg)
fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
2. Ogórki bez wymoczenia w wodzie
Ogórki trzeba wymoczyć. Umyj je i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 3 godziny. Dzięki temu będą jędrne.
4 z 10
![Do zrobienia ogórków małosolnych użyj tylko świeżych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d2/da/6295c7921acc6_o_large.jpg)
fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
3. Nieodpowiednie przyprawy
Do zrobienia ogórków małosolnych użyj tylko świeżych przypraw. Najlepiej pasuje: świeży czosnek, listek laurowy, nasiona gorczycy, korzeń chrzanu i baldaszki kopru.