Jakie zioła zbieramy wczesną wiosną?
Sezon na zbieranie pąków, kłączy i świeżych ziół powoli się rozpoczyna. Sprawdź na kolejnych zdjęciach, którymi dzikimi roślinami możesz teraz uzupełnić domową apteczkę. Przygotujesz z nich zdrowotne napary, syropy i nalewki.
Pączki sosny
Tradycyjnym zastosowaniem pączków sosny (Pini gemmae) jest przygotowywanie na ich bazie delikatnie wykrztuśnego syropu. Wyciągi z nich wzmagają także krążenie krwi, rozgrzewają i zwiększają wydzielanie moczu i potu oraz zmniejszają gorączkę. Wcieranie ich w skórę pobudza ukrwienie w danym miejscu, działa stymulująco na układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwbólowe.
Pączki można zbierać, kiedy tylko się pojawią i są bardzo małe – późną zimą i wczesną wiosną. Pozyskuje się je jedynie z drzew ściętych lub przeznaczonych do wycięcia. Okres ten trwa od marca do końca kwietnia, gdy zaczynają tracić łuski okrywające.
Najbardziej wartościowe są pączki szczytowe z młodych drzew. Wczesną wiosną, oprócz pączków sosny, można zbierać również pączki topoli i brzozy oraz wierzbowe kotki.
Kora wierzby
Kora wierzby ma szerokie spektrum działania, wykazuje właściwości: przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i antybakteryjne. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem, sprawdza się także jako łagodny środek nasenny. Korę pozyskuje się najczęściej z wierzby białej (Salix alba), rzadziej z wierzby purpurowej (Salix purpura). Na jej bazie przygotowuje się napary i wyciągi.
Korę wierzby zbiera się wczesną wiosną, gdy tylko w drzewach zaczynają krążyć soki. Powinno się to zrobić zanim pojawią się liście i bazie. Najlepszy surowiec pozyskuje się z młodych, giętkich gałęzi, które należy odciąć i okorować. Korę wierzby należy dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Od marca można także rozpocząć zbiory kory: kasztanowca, kaliny koralowej, jesionu, orzecha włoskiego i berberysu.
Korzeń mniszka lekarskiego
Korzeń mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości leczniczych m.in. prebiotyczne – ułatwia trawienie i działa żółciopędne i moczopędnie. Bywa stosowany przy odchudzaniu, chorobach układu moczowego, pokarmowego oraz jako środek powlekający i regenerujący w infekcjach górnych dróg oddechowych przebiegających z suchym kaszlem. Pomaga także w walce z anemią i nerwicą.
Korzeń mniszka lekarskiego zbiera się późną jesienią albo wczesną wiosną zanim soki przemieszczą się do liści i pędów kwiatowych. Należy wybierać starsze rośliny o zdrowych, grubych i dobrze wykształconych korzeniach. Po oczyszczeniu i wysuszeniu (najlepiej w suszarni w temp. do 30 stopni Celsjusza) na ich bazie przygotowuje się napary, odwary, wina, a ze świeżego korzenia – soki.
Wczesną wiosną można także rozpocząć zbiory korzeni: łopianu, glistnika jaskółcze ziele, pokrzywy, berberysu, żywokostu i cykorii podróżnik.