![Kurkumina to barwnik, który nadaje żółty kolor kurkumie....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4c/ff/5d84cd06d9c58_o_large.jpg)
Kurkumina
Kurkumina to barwnik, który nadaje żółty kolor kurkumie. Działa silnie przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a dodatkowo przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
![Allicyna to związek siarkowy występujący w roślinach...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/70/61/5d84cd1d603fb_o_large.jpg)
Allicyna
Allicyna to związek siarkowy występujący w roślinach cebulowatych, który nadaje im charakterystyczny smak. Działa silnie antybiotycznie, pomaga obniżać ciśnienie krwi i zawartych w niej niekorzystnych lipidów.
![Fityniany wchodzące w skład błonnika pokarmowego co prawda...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fb/8d/5d84cd1b4b5b8_o_large.jpg)
Fityniany
Fityniany wchodzące w skład błonnika pokarmowego co prawda należą do substancji antyodżywczych, bo wiążą składniki mineralne, jednak takie niekorzystne działanie ujawnia się przy spożyciu dużych ich dawek. Spożywane w zalecanych ilościach (20-30 g błonnika dziennie) wykazują korzystne działanie – antyoksydacyjne i sprzyjające utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej.
![Każda pora roku ma swój „zestaw” warzyw i owoców we...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/45/3a/610a9b4208357_o_large.jpg)
Każda pora roku ma swój „zestaw” warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Każdego dnia warto jeść produkty o każdej z tych barw, nawet, jeśli dotyczy głównie skórki.