
To mleko dla niemowląt może być niebezpieczne
Zalecenia GIS dla konsumentów w temacie mleka dla niemowląt:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej - KLIKNIJ.
Firma Nutricia Polska Sp. z o.o. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Toksyna Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego. To dotyczy:
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 1032604
- Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
- W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - informuje GIS.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Co nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.

GIS wycofuje partie mąki migdałowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
- Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Na następnym zdjęciu sprawdź numery konkretnych partii oraz datę minimalnej trwałości. Przeczytaj także o zaleceniach GIS!

Aflatoksyny w partii mąki migdałowej
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
- Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu - informuje Inspekcja.
GIS zaleca, by konsumenci nie spożywali partii produktów wskazanych w komunikacie.
Numery partii i daty minimalnej trwałości:
2P13.03/2 - 28-02-2025
2P14.03/1 - 28-02-2025
2P15.03/1 - 28-02-2025
2P20.03/1 - 20-12-2024
2P21.03/1 - 21-12-2024
2P22.03/1 - 22-12-2024
2P23.03/1 - 23-12-2024
2P27.03/1 - 27-12-2024
2P28.03/2 - 28-12-2024
2P29.03/1 - 29-12-2024
2P29.03/2 - 29-12-2024
2P02.04/1 - 02-01-2025
2P03.04/1 - 03-01-2025