
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
Numer partii: 347/01/24
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.05.2024

Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt (po 6 miesiącu życia)
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność Listeria monocytogenes w jednej, określonej poniżej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt (po 6 miesiącu życia).
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 dla niemowląt po 6. miesiącu życia 800g
Numer partii: 111302600
Najlepiej spożyć przed (data na dnie puszki): 03-10-2025
Producent: NUTRICIA POLSKA Sp. z o.o. ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Nutricia Polska Sp. z o.o. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem [a]https://www.gov.pl/gis/listerioza;Listeria monocytogenes[a/].
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.04.2024

Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 24.04.2024

Wycofanie określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii - data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 - 28-02-2025
2P14.03/1 - 28-02-2025
2P15.03/1 - 28-02-2025
2P20.03/1 - 20-12-2024
2P21.03/1 - 21-12-2024
2P22.03/1 - 22-12-2024
2P23.03/1 - 23-12-2024
2P27.03/1 - 27-12-2024
2P28.03/2 - 28-12-2024
2P29.03/1 - 29-12-2024
2P29.03/2 - 29-12-2024
2P02.04/1 - 02-01-2025
2P03.04/1 - 03-01-2025
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.04.2024