
Salmonella na jajkach
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Niebezpieczna łopatka do gotowania
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Łopatka do gotowania, KMT Style
Numer partii: 2406664
Kod kreskowy: 8 435632 066643
Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., ul. Wygoda 62, 43-608 Jaworzno, ul. Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Spółka KUOMAO TRADE Poland poinformowała o niezwłocznym wdrożeniu procedury wycofania ww. produktu z obrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka do spaghetti
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
Numer partii: 5403512
Kod kreskowy: 8435545735124
Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania ww. produktu z obrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

31.05.2023 r. na stronie internetowej GIS oraz w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd opublikowano ostrzeżenie publiczne dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.