45 z 187
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach


Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 24.09.2024

46 z 187
Aktualna lista produktów wycofanych ze sklepów.
fot. GIS

Aktualna lista produktów wycofanych ze sklepów.

47 z 187
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego

Zagrożenie:
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony

Numer partii: 2192039244

Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.




Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 13.09.2024

48 z 187
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj


Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L

Numer partii: 22.09.2024

Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024

Kod kreskowy: 5 987463 142650

Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.



Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 10.09.2024

Pozostało jeszcze 138 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Marny mecz Górnika z Widzewem. Kontrowersyjna decyzja sędziego

Marny mecz Górnika z Widzewem. Kontrowersyjna decyzja sędziego

Pożar budynku przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie. Ewakuowano mieszkańców [ZDJĘCIA]

AKTUALIZACJA
Pożar budynku przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie. Ewakuowano mieszkańców [ZDJĘCIA]

Barcelona po raz trzeci ograła Real! Tym razem w finale Pucharu Króla

Barcelona po raz trzeci ograła Real! Tym razem w finale Pucharu Króla

Zobacz również

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]