Domowe drożdżówki z cynamonem wymagają czasu, ale ich smak z pewnością nam to wynagrodzi. Taka przekąska na wycieczce czy na nartach nas nasyci, a z ciepłą kawą czy herbatą z termosu smakuje obłędnie! Zobacz przepis:
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 jajka
10 g cukru
50 g drożdży
350 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
cynamonowe nadzienie: 150 g masła, 150 g cukry, 1,5 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić domowe drożdżówki z cynamonem i lukrem?
Zacznij od przygotowania i wyjęcia z lodówki wszystkich składników - powinny mieć temperaturę pokojową.
W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, oprósz mąką i odstaw na kilka minut, by podrosły. Rozpuść masło na małym ogniu.
Następnie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, mleko, drożdże, cukier, szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok pół godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotuj nadzienie - miękkie masło rozetrzyj z cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta, posmaruj nadzieniem, zwiń w roladę i pokrój na kawałki o szerokości ok 2 cm.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 25 min w 190 stopniach.
Wystudzone posmaruj lukrem, przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Smacznego!
Paluchy drożdżowe z solą i czosnkiem niedźwiedzim to pyszna, chrupiąca przekąska. Z pewnością zaspokoją pierwszy głód i dodadzą nam energii na stoku. Zobacz przepis:
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2,5 szklanki maki pszennej
szczypta soli
250 g margaryny lub masła
3 żółtka
przyprawy: sól gruba np morska, kminek, czosnek niedźwiedzi
Jak przygotować drożdżowe paluchy?
Zacznij od roztarcia w małej miseczce drożdży z łyżeczką cukru. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i odstaw na ok 15 min.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj margarynę i posiekaj. Następnie dodaj żółtka ( białko odstaw na później), sól i drożdże ze śmietaną. Całość zagnieć.
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na ok 30 min.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm. Nożem lub radełkiem pokrój na podłużne paski ( zobacz zdjęcia w galerii)
Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubą solą, czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem.
Paluchy możesz doprawić wedle uznania np. żółtym serem, papryką czy sezamem.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 stopniach ok 20 min.
Gotowe paluchy możesz podawać do zupy lub jako przekąskę. Smacznego!
Placki kukurydziane to pyszna, zdrowa i sycąca przekąską. Do jej przygotowania potrzebujesz m.in. mąki kukurydzianej. Gotowe placuszki możesz zawinąć w papier śniadaniowy lub zabrać w pudełeczku do żywności. Zobacz przepis, kliknij w link: TUTAJ
Takie pyszne rogaliki z pewnością dodadzą Wam energii na wycieczce. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 15 min! Zobacz przepis, kliknij w link: TUTAJ