Prawdziwy opłatek powinien być wypieczony z mąki i wody święconej.
Zakonnice wyrabiają ciasto na opłatki, używając wody święconej. Nie jest to jednak konieczne. Opłatek można skropić wodą święconą lub zmówić modlitwę.
Księża przypominają, że sprzedający opłatki musi mieć przy sobie pisemne pozwolenie wydane przez parafię. Jeśli nie jest w stanie go pokazać, prawdopodobnie są one niepoświęcone.
Warto wiedzieć, że jeśli opłatek wykonany jest z mąki pszennej, można podać go niemowlęciu, które ukończyło 6 miesięcy, a jego dieta uwzględnia produkty glutenowe.
Ile kalorii ma opłatek? 1 gram opłatka ma 2 kalorie.
Opłatek to bardzo cienki biały płatek chlebowy, przaśny (czyli niekwaszony i niesolony), wypiekany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży. Nazwa „opłatek” pochodzi od łacińskiego słowa oblatum, co znaczy „dar ofiarny”.
Tradycyjnie opłatkiem dzielą się chrześcijanie nurtu katolickiego (należącego do rzymskokatolickiego), zgromadzeni przy stole wigilijnym. Podczas dzielenia się opłatkiem składamy sobie życzenia. Zwyczaj dzielenia się opłatkiem nie jest wyłącznie polski. Spotyka się go również na Słowacji, Litwie, Białorusi, Ukrainie, w Czechach i we Włoszech.