5/10
Cynamon cejloński, czyli nie gruba kora (to kasja), tylko...
fot. Lidante/Getty Images

Cynamon na odchudzanie

Cynamon cejloński, czyli nie gruba kora (to kasja), tylko cienka i krusząca się, to cenna i bezpieczna przyprawa. Spożywanie cynamonu w dawce 1,5-3 g dziennie przez 8-16 tygodni wiązało się z niższą masą ciała i BMI, a także mniejszym obwodem pasa. Zmalała ponadto procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w ciele i obwód pasa. Dodawaj do dań z owocami i innych słodkich, by zmniejszyć poziom glukozy we krwi po jedzeniu. Cynamon to także składnik wielu mieszanek do potraw wytrawnych i deserów.

6/10
Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw korzennych, która...
fot. barmalini/Getty Images

Imbir na odchudzanie

Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw korzennych, która nie pozostaje bez znaczenia również w kwestii masy ciała. Obniża wagę i BMI, a także obwód pasa i bioder. Skuteczna dawka w badaniach to 1,8-2 g dziennie przez 60 dni do 12 tygodni. Najlepiej sięgać po świeże kłącze, starty miąższ lub wyciśnięty z niego sok można pić z woda i w ciepłych napojach, dodawać do deserów, ciast, zup z warzyw korzeniowych, dań jednogarnkowych itp.

7/10
Jedzenie czosnku nie tylko pomaga zwalczać patogeny i...
fot. sebastianosecondi/Getty Images

Czosnek na odchudzanie

Jedzenie czosnku nie tylko pomaga zwalczać patogeny i zwiększać odporność. Wykazano, że redukuje BMI i obwód pasa. Ważna jest dawka. Może to być 2 g dziennie przez 60 dni, ale nawet 100 mg/kg masy ciała dwa razy dziennie (czyli np. po 6 g przy wadze ok. 60 kg) przez 4 tygodnie. Czosnek pasuje do większości dań wytrawnych oraz przypraw i ziół.

8/10
Czarnuszka to nieco rzadziej używana przyprawa, którą...
fot. Quanthem/Getty Images

Czarnuszka na odchudzanie

Czarnuszka to nieco rzadziej używana przyprawa, którą najczęściej spotykamy jako składnik posypki do pieczywa. Warto jeść ją częściej, bo potwierdzono jej korzystny wpływ na odchudzanie. Zmniejsza nie tylko masa ciała i BMI, ale też obwód pasa oraz bioder, a ponadto zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Dawka czarnuszki wynosi 1,5-3 g dziennie przez 8-12 tygodni. Przyprawa pasuje do wypieków mącznych, mięs, dań warzywnych. Można przygotować z nią także leczniczy ziołomiód o nazwie czarny słoik.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Zobacz również

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]