Cynamon na odchudzanie
Cynamon cejloński, czyli nie gruba kora (to kasja), tylko cienka i krusząca się, to cenna i bezpieczna przyprawa. Spożywanie cynamonu w dawce 1,5-3 g dziennie przez 8-16 tygodni wiązało się z niższą masą ciała i BMI, a także mniejszym obwodem pasa. Zmalała ponadto procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w ciele i obwód pasa. Dodawaj do dań z owocami i innych słodkich, by zmniejszyć poziom glukozy we krwi po jedzeniu. Cynamon to także składnik wielu mieszanek do potraw wytrawnych i deserów.
Imbir na odchudzanie
Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw korzennych, która nie pozostaje bez znaczenia również w kwestii masy ciała. Obniża wagę i BMI, a także obwód pasa i bioder. Skuteczna dawka w badaniach to 1,8-2 g dziennie przez 60 dni do 12 tygodni. Najlepiej sięgać po świeże kłącze, starty miąższ lub wyciśnięty z niego sok można pić z woda i w ciepłych napojach, dodawać do deserów, ciast, zup z warzyw korzeniowych, dań jednogarnkowych itp.
Czosnek na odchudzanie
Jedzenie czosnku nie tylko pomaga zwalczać patogeny i zwiększać odporność. Wykazano, że redukuje BMI i obwód pasa. Ważna jest dawka. Może to być 2 g dziennie przez 60 dni, ale nawet 100 mg/kg masy ciała dwa razy dziennie (czyli np. po 6 g przy wadze ok. 60 kg) przez 4 tygodnie. Czosnek pasuje do większości dań wytrawnych oraz przypraw i ziół.
Czarnuszka na odchudzanie
Czarnuszka to nieco rzadziej używana przyprawa, którą najczęściej spotykamy jako składnik posypki do pieczywa. Warto jeść ją częściej, bo potwierdzono jej korzystny wpływ na odchudzanie. Zmniejsza nie tylko masa ciała i BMI, ale też obwód pasa oraz bioder, a ponadto zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Dawka czarnuszki wynosi 1,5-3 g dziennie przez 8-12 tygodni. Przyprawa pasuje do wypieków mącznych, mięs, dań warzywnych. Można przygotować z nią także leczniczy ziołomiód o nazwie czarny słoik.