1/13
Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu....
fot. pixabay.com

Babka wielkanocna PRZEPISY

Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej:

2/13
Babka wielkanocna z Siewierza...
fot. pixabay.com

Babka wielkanocna z Siewierza
Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 0,5 dkg opakowania drożdży, pół kostki masła, 3 jaja, niepełna szklanka mleka, pół szklanki cukru, rodzynki, skórka otarta z cytryny. Przesiać mąkę do misy, wkruszyć do niej drożdże i masło. Wszystko dobrze posiekać nożem. Następnie dodać dwa całe jajka i jedno żółtko, cukier, lekko podgrzane mleko, skórkę cytrynową. Wszystko wyrobić. Odstawić w ciepłym miejscu. Rodzynki wsypać do ciasta. Włożyć na blachę. Zamiast bułki do wysypania formy można użyć kokosu. Piec 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej:

























3/13
Złota babka piaskowa z Zawiercia...
fot. pixabay.com

Złota babka piaskowa z Zawiercia
Składniki: 200 g masła, 150 g cukru, 125 g mąki tortowej, 70 g skrobi, 35 g budyniu waniliowego, 15 g cukru waniliowego, 5 jaj, 2 łyżki wódki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli.
Roztopić masło w rondlu, wystudzić. Do białek dodać cukier waniliowy, ubić na sztywno. Potem wmieszać żółtka i dodać dwie łyżki wódki. Następnie mąkę wymieszać ze skrobią, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy wsypywać trochę mąki i rozmieszać. Do ciasta dodać mąkę i roztopione masło. Przelać ciasto do formy, piec godzinę w 180 st.

Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej:



















4/13
Mazurek cygański z Siemianowic...
fot. pixabay.com

Mazurek cygański z Siemianowic
Składniki: 50 g orzechów laskowych, 50 g migdałów, 50 g smażonej skórki pomarańczowej, 120 g suszonych daktyli, śliwek i żurawiny, 2 jajka, cytryna, 110 g cukru, 150 g mąki, 2 wafle, lukier.
Orzechy, migdały i suszone owoce pokroić, dodać skórkę pomarańczową, posypać łyżką mąki i wymieszać. Z białek ubić pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny. Miksując, wsypać mąkę. Dodać bakalie i białko, wymieszać. Wafle pokroić w kwadraty, ułożyć na nich ciasto. Piec 10 minut w 220 st. Wystudzone polukrować, udekorować żurawiną.


Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej:













Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dni Piekar Śląskich 2024. Święta miasta nie popsuje nawet deszcz – ZDJĘCIA

Dni Piekar Śląskich 2024. Święta miasta nie popsuje nawet deszcz – ZDJĘCIA

Starcie posła z góralami. Meleksy zamiast koni na drodze do Morskiego Oka?

Starcie posła z góralami. Meleksy zamiast koni na drodze do Morskiego Oka?

Sąd ogłosił wyrok ws. działaczki bielskiego Strajku Kobiet

Sąd ogłosił wyrok ws. działaczki bielskiego Strajku Kobiet

Zobacz również

Sąd ogłosił wyrok ws. działaczki bielskiego Strajku Kobiet

Sąd ogłosił wyrok ws. działaczki bielskiego Strajku Kobiet

Wakacje z wojskiem! Sprawdź, jak otrzymać 6 tysięcy zł za 27 dni szkolenia!

Wakacje z wojskiem! Sprawdź, jak otrzymać 6 tysięcy zł za 27 dni szkolenia!