1/11
Śliwki w occie
Zobacz, jak zrobić śliwki marynowane w occie, według starej receptury. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
2/11
Śliwki w occie. Przepis
Polecam sprawdzony przepis na śliwki w occie z „Kuchni polskiej” z 1975 roku. Mimo że wymaga nieco czasu i pracy, to naprawdę warto go wypróbować. Śliwki są wyraziste i przepyszne.
3/11
Śliwki w occie. Krok 1
Potrzebujesz kilogram mało dojrzałych śliwek. Miękkie się nie nadają. Najlepiej wybrać twarde śliwki węgierki.
4/11
Śliwki w occie. Krok 2
Umyj je i osusz. Są dwa sposoby: możesz je przekroić na pół i wyjąć pestki lub zrobić przetwory z całych owoców. Jeśli wybierasz drugie rozwiązanie, to nakłuj śliwki ostrym patyczkiem.