5/13
Buraczany gravlax
W Norwegii i Finlandii na Boże Narodzenie przygotowywany jest gravlax, czyli danie z łososia. Przepis na buraczany gravlax pochodzi z książki Macieja Regulskiego „Z różnych stron świata”.
6/13
Sałatka ziemniaczana
W Niemczech na Boże Narodzenie robi się sałatkę ziemniaczaną (kartoffelsalat) na bazie sosu majonezowego.
7/13
Lussekatter (bułeczki z kardamonem świętej Łucji)
W czasie Adwentu w Szwecji z okazji dnia świętej Łucji wypiekane są lussekatter, czyli kardamonowe drożdżówki w kształcie oczu kota. Podobne bułeczki piecze się na Boże Narodzenie.
8/13
Pieczone mięso
W wielu krajach na wigilijnym stole można znaleźć pieczoną szynkę lub dziczyznę. Korzenna pieczona szynka szczególnie popularna jest w Hiszpanii i w Wielkiej Brytanii.