Łomża. Posiłki w Szpitalu Wojewódzkim
Twórca profilu wpadł na pomysł publikowania zdjęć posiłków, gdy sam był hospitalizowany w Tarnobrzegu. - W szpitalu zdrowe i pożywne posiłki powinny być najlepszą formą regeneracji po operacjach, czy też innych ciężkich zabiegach - uważa.
Krzysztof Bałata, dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Łomży krytykę internautów przyjmuje z pokorą. - Raczej wyciągamy z tego dobre wnioski. Nie udajemy, że nie widzimy problemu - podkreśla. - Przyjrzeliśmy się żywieniu w szpitalu. Po spotkaniu z działem żywienia podjęliśmy działania w kierunku urozmaicenia posiłków.
Łomża. Posiłki w Szpitalu Wojewódzkim
Latem na talerzach pojawi się na przykład więcej owoców. Szpital zadba też o estetyczne podanie jedzenia. - Są to cenne uwagi - mówi Krzysztof Frydrych, kierownik szpitalnej kuchni. - Na miejscu też mamy skargi na wyżywienie, ale mamy i pochwały. Niektórzy pacjenci zgłaszają się po przepisy.
Szpitalna dietetyczka Urszula Abramowska zauważa, że przesłane zdjęcia przedstawiają te skromniejsze posiłki. Obiad mógł być tego dnia obfity. Ale tego już internauta nie wrzuci...
Łomża. Posiłki w Szpitalu Wojewódzkim
- Kontrola sanepidu pod koniec ub. roku nie wykazała żadnych uchybień. A wartość kaloryczna posiłków, chociaż wyglądają one skromnie, jest zachowana - zapewnia dietetyczka.
Dobra wiadomość jest taka, że dyrekcja łomżyńskiego szpitala planuje właśnie modernizację szpitalnej kuchni. Wymieniona zostanie zmywarka tunelowa i system tacowy. Plastikowe zintegrowane tace były innowacyjne, ale... 20 lat temu. Obecnie są już mocno wyeksploatowane. Ich wymiana pochłonie - bagatela - pół miliona zł, a cała modernizacja kuchni - milion.