Orzech włoski
Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa to mięsista, zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część - endokarp- tworzy zdrewniałą skorupę. W samym środku znajduje się nasiono - otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu.
Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie:
- produkuje się z nich cenny olej orzechowy,
- w gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
- powstają z nich pyszne nalewki i likiery,
- w produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów,
- liście i zielone łupiny zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących,
- drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Wykorzystywane jest do produkcji mebli, wyrobów artystycznych, drewnianych elementów broni palnej.