Takie są skutki jedzenia siemienia lnianego. To dzieje się z organizmem, gdy jemy siemię lniane

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego, mają brązowy lub lekko złotawy kolor. Te oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Zawierają wiele witamin, aminokwasów oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich rozgnieceniu. Może też przygotować wywar lub mączkę i używać do przygotowywania potraw. Siemię lniane praktycznie nie ma smaku.Siemię lniane można spożywać codziennie. Jednak zawiera ono dużo błonnika, dlatego należy pamiętać o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, gdyż w przeciwnym razie możemy osiągnąć przeciwny do zamierzonego rezultat.Zebraliśmy dla was listę zalet spożywania siemienia lnianego. Sprawdźcie teraz w naszej galerii.
Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego, mają brązowy lub lekko złotawy kolor. Te oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Zawierają wiele witamin, aminokwasów oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich rozgnieceniu. Może też przygotować wywar lub mączkę i używać do przygotowywania potraw. Siemię lniane praktycznie nie ma smaku.Siemię lniane można spożywać codziennie. Jednak zawiera ono dużo błonnika, dlatego należy pamiętać o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, gdyż w przeciwnym razie możemy osiągnąć przeciwny do zamierzonego rezultat.Zebraliśmy dla was listę zalet spożywania siemienia lnianego. Sprawdźcie teraz w naszej galerii. pixabay.com
Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego, mają brązowy lub lekko złotawy kolor. Te oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Zawierają wiele witamin, aminokwasów oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zebraliśmy dla was listę zalet spożywania siemienia lnianego. Sprawdźcie teraz w naszej galerii.

Zobacz wideo: Wiosnę w Kujawsko-Pomorskiem mamy w środku zimy

Siemię lniane

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Nazwy "siemię lniane" używa się w odniesieniu do zielarskich środków leczniczych z nasion lnu. Siemię lniane jest płaskie, wielkości 2–3 mm, ma szarobrązowy kolor. Po zalaniu wodą nasiona nabierają barwy ciemnobrązowej i pęcznieją, kilkakrotnie powiększając swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.

Siemię lniane Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, to jeden z najpopularniejszych środków w medycynie naturalnej. Ma wiele zastosowań:

  • łagodzi szereg dolegliwości układu pokarmowego,
  • łagodzi szereg dolegliwości oddechowego,
  • ma działanie osłonowe oraz stabilizujące,
  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • stosowane jest także zewnętrznie.

Nasiona lnu są oleiste, robi się z nich olej roślinny o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu.

Ciekawostka - Prażone siemię lniane dawniej stosowane było, zwłaszcza w okresie postu, do okraszania ziemniaków.

A jak siemię lniane działa na organizm, gdy je spożywamy?

Siemię lniane jest bogatym źródłem aminokwasów. Siemię lniane zawiera także błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega- 3, lignany oraz witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E, K, a także kwas foliowy oraz mikro- i makroelementy: fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź, mangan.

Jak jeść i pić siemię lniane?

  • Siemię lniane można kupić już zmielone (np. w aptece lub sklepach zielarskich).
  • Można też kupić ziarna i zmielić je samemu w młynku, moździerzu lub blenderze.
  • Zmielone siemię zalewamy wrzątkiem.
  • Po chwili nasiona zaczynają pęcznieć, przyjmują konsystencję kleistą, otaczają się dobroczynnym śluzem.
  • Tak przygotowaną miksturę możemy wypić lub wykorzystać do użytku zewnętrznego, np. do poprawy stanu włosów.
  • Suche siemię lniane można dodawać do koktajli, sałatek, surówek czy jogurtów.

Takie są skutki, gdy jesz siemię lniane - lista

Siemię lniane ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet spożywania siemienia lnianego. Sprawdźcie teraz.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Takie są skutki jedzenia siemienia lnianego. To dzieje się z organizmem, gdy jemy siemię lniane - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl