1/7
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa...
fot. Drazen Zigic/gettyimages

Te produkty mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Lepiej zrezygnuj z nich

Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa na stan zdrowia całego organizmu, w tym także mózgu. Niestety niektóre produkty spożywcze mogą znacząco pogarszać pamięć, koncentrację, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji.

Sprawdź, jakie produkty spożywcze mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2/7
Glutaminian sodu to substancja używana do nadania potrawom...
fot. krblokhin/gettyimages

Produkty z glutaminianem sodu

Glutaminian sodu to substancja używana do nadania potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Zaobserwowano, że spożywanie glutaminianu sodu może zakłócać pracę rdzenia mózgowego, który reguluje nasze odczucia, np. poczucie głodu i sytości. Naukowcy sugerują, że nadmierne spożywanie produktów w proszku, które najczęściej zawierają spory dodatek tej substancji, może podwyższać ciśnienie tętnicze krwi oraz wywoływać migrenowe bóle głowy. Dodatkowo osoby regularnie jedzące posiłki z glutaminianem mogą odczuwać obniżoną zdolność koncentracji oraz zaburzenia uczenia się.

3/7
Cukier i produkty słodzone wpływają niekorzystnie na...
fot. bfk92/gettyimages

Cukier

Cukier i produkty słodzone wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu oraz zwiększają ryzyko rozwoju stanu przed cukrzycowego i cukrzycy typu 2. Mimo że nasz mózg potrzebuje glukozy do pracy, to nie oznacza, że możemy bezkarnie spożywać słodycze. Naukowcy odkryli, że zwierzęta karmione roztworem cukru pokonują tor przeszkód dwa razy dłużej, co związane jest z zaburzeniem procesu uczenia się i obniżeniem pamięci. Badacze sugerują, że nadmierne ilości cukru mogą w podobny sposób wpływać na ludzi, dlatego warto zrezygnować z dosładzania i spożywania produktów z dodatkiem cukru.

4/7
Ta substancja używana jest jako zamiennik cukru, szczególnie...
fot. champlifezy@gmail.com/gettymages

Produkty będące źródłem aspartamu

Ta substancja używana jest jako zamiennik cukru, szczególnie w przypadku słodkich i gazowanych napojów. Mimo że Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał aspartam za bezpieczny środek, który nie ma znaczącego wpływu na funkcjonowanie mózgu, to nadal wzbudza wiele kontrowersji. Według ekspertów żywienia, dzienna bezpieczna dawka aspartamu wynosi 40mg/kg masy ciała. Przeciętnie jedna butelka litrowa napojów zero jest źródłem 680 mg tego składnika. Teoretycznie oznacza to, że osoba o wadze 51 kg mogłaby wypić 3 litry takiego napoju dziennie i byłoby to bezpieczne (pod względem ilości dostarczanego aspartamu). Nie zalecamy jednak tego robić, ponieważ zauważono, że osoby często pijące takie produkty mają znacznie częściej bóle i zawroty głowy oraz problemy z koncentracją, niż osoby unikające napojów z aspartamem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy