9/13
Tradycyjne flaki...
fot. KGW z Białki

Tradycyjne flaki

Składniki: 
1 kg gotowanych flaków 
2 ćwiartki z kurczaka
seler
4 marchewki pokrojone w  kostkę
korzeń pietruszki
por
dwie kostki rosołowe
1cebula 
przyprawa do flaków, przyprawa w płynie maggi, sól, pieprz

Wykonanie:  
Flaki obgotować, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach (można zmienić parę razy wodę).
Nastawić wodę na rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodać pokrojone w kostkę: seler,  marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę i kostki rosołowe. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane flaki pokroić na mniejsze kawałki.
Z rosołu wyciągnąć kurczaka, oczyścić z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokroić drobniej. Z rosołu wyciągnać cebulę.
Do rosołu wrzucić pokrojone flaki i mięso z  kurczaka. Dodajemy przyprawę do flaków, sól i pieprz oraz maggi. Gotować flaki w rosole, aż będą miękkie. Można doprawić  ostrą papryką. 
Przepis Koło Gospodyń z Białki

10/13
Blok czekoladowy...
fot. Paweł Epler

Blok czekoladowy

Składniki
250 g masła
1/2 szklanki mleka
2/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
2 szklanki mleka w proszku

Dodatki
W sumie 1,5 szklanki - ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.

Wykonanie
Mleko, cukier, masło, kakao podgrzać na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn. Dodać szybko mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać dodatki, wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc. Gotowe.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen

11/13
Piszinger...
fot. Marta Gawełek

Piszinger

Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych

Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle. Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.
Przepis Marty Gawełek

12/13
Domowe ciasteczka ziemniaczki...
fot. KGW z Białki

Domowe ciasteczka ziemniaczki

Składniki
ok. 500 g czerstwego ciasta lub herbatników
100 g masła
100 ml rumu (lub wódka, ajerkoniak, likier migdałowy)
2 łyżki kakao
50 g żurawiny (lub rodzynki, figi, pokruszone orzechy włoskie itp.)
cukier puder
słodka śmietanka
do obtaczania (opcjonalnie): mielone orzechy, wiórki kokosowe, kakao

Wykonanie
Ciasto lub herbatniki zemleć. Masło rozpuścić i przestudzić. Żurawinę lub rodzynki namoczyć w alkoholu. Odsączyć, a alkohol wlać do zmielonego ciasta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Spróbować jak smakuje. Jeśli za mało słodkie, dodać cukru pudru. A jeśli zbyt suche i zagniatane z niego kulki rozpadają się, dodać słodką śmietankę. Uformować kulki i obtaczać dowolnie – orzechami, kakao, kokosem. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Skoda Octavia 2024. Zmiany, nowości, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Skoda Octavia 2024. Zmiany, nowości, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Zobacz również

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!