Abruzja
CC BY-SA 2.0
Zlokalizowana nad Morzem Adriatyckim, słynie z licznych kąpielisk górskich ośrodków sportów zimowych. Kulinarnie znana m.in. z upraw oliwek i dodawania do większości potraw tzw. „diavolino", czyli sproszkowanej papryczki chili.
Apulia
CC BY-SA 4.0
Na południu Włoch zlokalizowany jest region Apulia, słynący ze swojej pięknej przyrody. Utworzono tam dwa parki narodowe - Park Narodowy Alta Murgia i Park Narodowy Gargano, oraz liczne rezerwaty przyrody. Warto spróbować tam lokalnych potraw, m.in. tiedda barese, orecchiette con le cime di rapa.
Basilicata
CC BY-SA 4.0
Zlokalizowany w Apeninach Południowych region skrywa w sobie m.in. zabytkowe miasto Matera, które zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Basilicata czerpie z kulinarnych zwyczajów sąsiadujących z nią prowincji Apulia, Kalabria i Kampania.
Dolina Aosty
CC BY-SA 3.0
Przepiękna Dolina Aosty to raj dla miłośników górskich krajobrazów. Granicząca z Piemontem (a także Francją i Szwajcarią) utrzymuje się głównie z turystyki. Podczas podróży do tego regionu koniecznie spróbujcie produktów z mleka krów, które wypasają się na górskich zboczach (np. masła czy twardy ser z plasterkami trufli).