9. Kompot z suszu
Składniki na kompot z suszu:
250 g suszu ( można kupić gotowe mieszanki z suszoną śliwką, gruszką i jabłkiem)
1,5 l wody
cukier lub miód
szczypta cynamonu
3 goździki
opcjonalnie pomarańcze do dekoracji
Jak zrobić kompot z suszu?
Suszone owoce wypłucz i zalej wodą. Pogotuj ok 15 min. Dodaj cukier lub miód, cynamon i goździki doprawiając do smaku. Kompot odstaw na godzinę, by nabrał smaku.
10. Świąteczny piernik
Składniki na piernik:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże łyżki przyprawy do pierników
2/3 szklanki miodu
4 jajka
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
125 g kostki masła
2 łyżki zmielonej kawy
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
polewa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej)
Zobacz krok po kroku, jak przygotować piernik. Kliknij w link:
Przepis na świąteczny piernik z kawą i orzechami laskowymi
11. Makowiec lub strucla z makiem
Składniki na struclę z makiem:
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
50 g rozpuszczonego masła
ok. szklankę ciepłego mleka
300 g gotowej masy makowej
Jak zrobić struclę z makiem
Z podanych składników wyrób ciasto drożdżowe ręcznie lub przy pomocy miksera. Odstaw do wyrośnięcia na ok godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na kształt prostokąta. Na cieście rozsmaruj gotową masę makową i zwiń roladę. Piecz struclę przez ok. godzinę w 170 stopniach.
Zobacz także inny przepis na struclę z makiem: Strucla z makiem na Wigilię
12. Chleb
Na stole wigilijnym nie może zabraknąć świeżego chleba. Najlepiej kupić w zaprzyjaźnionej piekarni. Jeśli jednak chcecie samodzielnie upiec chleb to wypróbujcie przepis.
Składniki na chleb na drożdżach:
600 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
30 g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
ok. 200 ml ciepłej wody
łyżka oleju
opcjonalnie garść siemienia lnianego, słonecznika lub pestek dyni
Jak zrobić chleb na drożdżach?
Z podanych składników wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Odstaw na co najmniej godzinę, by podwoił swoją objętość. Piecz chleb ok. godzinę w 200 stopniach.