1/8
Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele...
fot. ortodoxfoto/123RF

To się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz śliwki świeże i suszone

Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie, w szczególności pracę jelit. Zobacz na kolejnych slajdach, jak wpływa na organizm jedzenie śliwek.

2/8
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

3/8
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

Wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

4/8
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.

Polecamy

Strażacy przypominają czego unikać podczas burzy

Strażacy przypominają czego unikać podczas burzy

Dwa znaki zodiaku w maju muszą zadbać o swoje zdrowie! Sprawdź, czy to twój znak

Dwa znaki zodiaku w maju muszą zadbać o swoje zdrowie! Sprawdź, czy to twój znak

Wypadek w Bugaju. Na miejsce leci LPR

Wypadek w Bugaju. Na miejsce leci LPR

Zobacz również

Strażacy przypominają czego unikać podczas burzy

Strażacy przypominają czego unikać podczas burzy

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?