Dobre produkty przetworzone – paluszki rybne lub roślinne
Wymagają minimum przygotowania – wystarczy wrzucić je do piekarnika czy na patelnię. Pod warstwą panierki znajduje się chude, bogate w białko i pożywne mięso ryby. Albo kawałki tofu czy inne roślinne składniki (białko sojowe lub pszenne), jeśli to paluszki wegańskie. Taki wyrób można jeść czasem na szybki obiad, najlepiej z dodatkiem surówki.
Dobre produkty przetworzone – sos pomidorowy
Dobre produkty przetworzone – sos pomidorowy
Sos pomidorowy to produkt z zagęszczonej pasty pomidorowej, często z dodatkiem warzyw, ziół, oliwy z oliwek. Wybór jest ogromny, ale najlepszym są sosy w stylu włoskim do pizzy czy makaronu. Może to być zwykła passata albo aromatyczna mieszanka, ale bez zbędnych dodatków. Z takich przetworów zawarty w pomidorach antyoksydant likopen przyswaja się lepiej, niż z surowego warzywa, dlatego są one zalecanym składnikiem zdrowej diety.
Dobre produkty przetworzone – jogurt
Jogurty mogą mieć długą listę składników, szczególnie jeśli to wersje smakowe. Nawet w tych naturalnych można znaleźć jednak dodatki zagęszczające czy zwiększające ilość białka. Dobry jogurt bezsmakowy to jednak ten grecki albo bałkański. Jest naturalne gęsty i dobrze ukwaszony, dzięki czemu ma właściwości probiotyczne w organizmie. Jeśli jednak nie ma wyboru, można zjeść inne rodzaje, byle miały jak najmniej cukru.
Dobre produkty przetworzone – napoje roślinne
Coraz więcej osób wybiera napoje roślinne zamiast mleka krowiego ze względu na nietolerancję glukozy, alergię na białka czy dietę wegańską. Do wyboru są różne zamienniki, ale nie wszystkie są równie dobre. Warto unikać mleczek roślinnych z dodatkiem cukru, soli i zagęszczaczy, a szczególnie stabilizatorów wypłukujących z organizmu wapń i magnez (takich, jak kwas fosforowy). Napój o dobrym składzie może być codziennym produktem w diecie.