Frytki smażone
Tradycyjne frytki podczas smażenia pochłaniają znaczne ilości tłuszczu, co przekłada się na wzrost ich kaloryczności. Jedna porcja 100 g smażonych ziemniaków dostarcza ok. 330 kcal, w tym 17,4 g tłuszczu.
Frytki przygotowane w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej zawierają niewielki dodatek tłuszczu, dzięki temu ich kaloryczność w porcji 100 g wynosi ok. 93 kcal i zawierają tylko ok. 2 g tłuszczu.
Pieczenie pozwala również uniknąć spożywania niezdrowych związków, które powstają w oleju lub fryturze na skutek działania wysokich temperatur.
Dania typu fast food z roku na rok zyskują na popularności. Szacuje się, że prawie 20 proc. dzieci w wieku szkolnym spożywa przynajmniej raz w tygodniu produkty typu fast food, a 3 proc. sięga po nie codziennie. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat zwiększają znacznie ryzyko rozwoju wielu chorób.