Przyjmuj witaminę K
Antybiotyki zwalczają wszystkie rodzaje bakterii – nawet te dobre. Niektóre bakterie wytwarzają witaminę K, która jest potrzebna do krzepnięcia krwi.
Aby zmniejszyć wpływ antybiotyków na poziom witaminy K, warto jeść:
- pietruszkę,
- boćwinę,
- jarmuż,
- szpinak,
- rzepę,
- kapustę,
- gorczycę
- brukselkę.
Jedz pokarmy bogate w błonnik
Błonnik nie może być trawiony przez organizm, ale może być trawiony przez bakterie jelitowe, co pomaga stymulować ich wzrost. Choć ludzie powinni unikać pokarmów bogatych w błonnik podczas przyjmowania antybiotyków (mogą one wpływać na sposób wchłaniania leku przez żołądek), to spożywanie błonnika po zakończeniu pełnego cyklu antybiotyk może pomóc przywrócić korzystne bakterie i wpływać na prawidłowe trawienie.
Podkreślmy: pokarmy bogate w błonnik najlepiej jest spożywać już PO zakończeniu kuracji antybiotykowej, ponieważ błonnik może zmniejszać wchłanianie antybiotyków.