5/8
Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest...
fot. IB_zdjęcie/Getty Images

Kiszony arbuz

Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest niezwykle słodką, ale zdrową przekąską. Niewiele osób wie, że nadaje się również do kiszenia. Arbuz jest źródłem likopenu, którego ilość zwiększa się podczas kiszenia. Związek ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dodatkowo znajdziemy tam cytrulinę – aminokwas wspierający pracę serca, przyspieszający regenerację mięśni oraz zwiększający libido. Przetwory z arbuza w smaku przypominają ogórki małosolne. Jak przygotować kiszonego arbuza?

Składniki:

• dojrzały arbuz ze skórą,
• kawałek korzenia chrzanu,
• główka czosnku,
• łodyga kopru,
• pół łyżeczki estragonu,
• kilka liści wiśni,
• 2 litry wody,
• 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Arbuza należy pokroić razem ze skórą i włożyć do wyparzonego słoika. Następnie trzeba dodać przyprawy. Wodę należy zagotować z solą i przelać do słoików z arbuzem. Następnie słoiki należy zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

6/8
Cytryny to owoce, który często dodawane są do herbaty,...
fot. Lena_Zajchikova/Getty Images

Kiszone cytryny

Cytryny to owoce, który często dodawane są do herbaty, ciast, a także dań głównych np. pieczonych ryb. Stanowią one źródło witaminy C, beta-karotenu, potasu, magnezu, a także błonnika pokarmowego.

Kiszenie cytryn sprawia, że zyskują one dodatkowo właściwości probiotyczne, dzięki czemu usprawniają proces trawienia, a także oczyszczają organizm z toksyn. Cytryny kisi się razem ze skórką, dlatego warto wybierać ekologiczne produkty, ponieważ zawierają one znacznie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Jak przygotować kiszone cytryny?

Składniki:

• 8 cytryn z cienką skórką,
• 4 cytryny do wyciśnięcia z nich soku,
• 4 liście laurowe,
• 1 laska cynamonu,
• 1 laskiej wanilii,
• kilka ziaren pieprzu,
• 1,5 l wody,
• 4 łyżki soli.

Przygotowanie:

Cytryny należy dokładnie umyć, aby pozbyć się ewentualnej warstwy wosku, a następnie naciąć je na krzyż z każdej strony i włożyć do słoików o pojemności 1 litra. Do cytryn trzeba dodać przyprawy, a następnie zalać wodą z rozpuszczoną solą. Całość należy zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu przez minimum 4 tygodnie.

7/8
Sezon na arbuzy właśnie dobiega końca, dlatego zachowaj jego...
fot. Lena_Zajchikova/Getty Images

Sezon na arbuzy dobiega końca

Sezon na arbuzy właśnie dobiega końca, dlatego zachowaj jego smak i właściwości na dłużej. Nie czekaj i przygotuj kiszone arbuzy!

8/8
Te przetwory to oryginalna przekąska na przyjęcia.
fot. Galina Atroshchenko/Getty Images

Te przetwory to oryginalna przekąska na przyjęcia.

Polecamy

Oto finaliści Ligi Europy i Ligi Konferencji. Pogromca Lecha znowu gra o puchar

Oto finaliści Ligi Europy i Ligi Konferencji. Pogromca Lecha znowu gra o puchar

Jak rolnicy dostali się do Sejmu? Nie mieli z tym najmniejszego problemu

Jak rolnicy dostali się do Sejmu? Nie mieli z tym najmniejszego problemu

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Zobacz również

Oto finaliści Ligi Europy i Ligi Konferencji. Pogromca Lecha znowu gra o puchar

Oto finaliści Ligi Europy i Ligi Konferencji. Pogromca Lecha znowu gra o puchar

Rolnicy okupują Sejm. Chcą spotkania z Tuskiem. Mamy komentarz wiceministra rolnictwa

AKTUALIZACJA
Rolnicy okupują Sejm. Chcą spotkania z Tuskiem. Mamy komentarz wiceministra rolnictwa