Dynia makaronowa – prosty sposób na zamiennik makaronu
Dynia makaronowa to pyszna roślinna alternatywa dla bardziej kalorycznego tradycyjnego makaronu. Zobacz, jak ją przygotować.
Przygotowanie dyni makaronowej
Dynię makaronową przekrój ostrożnie wzdłuż na pół. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Z przekrojonej dyni usuń pestki, posyp połówki dyni szczyptą soli i odstaw na ok. 10 minut. Po 10 minutach odlej nadmiar płynu i przetrzyj wnętrze dyni papierowym ręcznikiem.
Dynię skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
Pieczenie dyni makaronowej
Odwróć dynię przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 40-60 minut (zależy od wielkości dyni).
Nitki makaronu dyni makaronowej
Po 40 minutach możesz sprawdzić, czy dynia jest gotowa. Wyciągnij ją z piekarnika i przeciągnij zębami widelca po naciętej stronie. Jeśli nitki przypominające spaghetti łatwo uwolnią się ze skórki, oznacza to, że dynia jest gotowa. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie i sprawdzaj co 5 do 10 minut.