Tymianek (Thymus vulgaris)
Napar z tymianku ceniony jest ze względu na działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Polecany jest zarówno osobom, które borykają się ze stanami zapalnymi jamy ustnej, jak i bólem gardła oraz przeziębieniem.
Napar może być stosowany jako płukanka oraz jako herbatka do picia. Spożywanie naparu z suszonego ziela tymianku może dodatkowo zadziałać wykrztuśne i rozkurczowo, wspierając układ oddechowy oraz zmniejszać nasilenie kaszlu suchego i mokrego. Tymianek w dużych ilościach nie jest zalecany kobietom w ciąży.
Oregano (Origanum vulgare)
Napar z oregano, czyli lebiodki pospolitej może być stosowany przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz bólu gardła. Wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwbakteryjne, a także przeciwskurczowe, moczopędne i przeciwpasożytnicze.
Aby przygotować napar z lebiodki, wystarczy zalać wrzątkiem łyżkę stołową suszu i zaparzyć przez 15 minut. Następnie można go spożywać lub używać po przestudzeniu do płukania gardła.
Kora dębu (Cortex Querci)
Napary z kory dębu swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim obecności garbników, które odpowiadają za jego charakterystyczne ściągające działanie na błony śluzowe. Substancje aktywne zawarte w korze dębu działają także antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Płukanie jamy ustnej i gardła odwarem z kory dębu przyspiesza gojenie śluzówki i ułatwia pozbycie się infekcji.
Aby przygotować płukankę, wystarczy zagotować 1 łyżki kory dębu z 1 szklanką wody przez minimum 5 minut, a najlepiej przez około pół godziny. Nie powinna być ona stosowana u dzieci oraz osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca. Kobiet w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed jej użyciem. Nie jest także polecana w przypadku silnych infekcji, przebiegających z gorączką.
Gdy dopada nas ból gardła, w pierwszej kolejności warto sięgnąć po naturalne rozwiązania.