5/18
Smażony ser – coś dla wegetarian
Najpopularniejsze danie bezmięsne w Czechach to różne formy smażonego sera (smazeny syr), podawanego najczęściej z frytkami i sosem tatarskim, rzadziej z gotowanymi ziemniakami. Danie jest pyszne (świetnie pasuje do piwa), ale ciężkie. Wersja nieco bardziej przyjazna wątrobie to smazeny hermelin (ser camembert), podawany z żurawiną.
6/18
Svickova na smetane – wołowina ze śmietaną
Svickowa, czyli polędwica wołowa, to klasyka czeskiej kuchni. Mięso najpierw naciera się przyprawami i smaży, a potem dusi z warzywami (selerem, cebulą, marchewką, pietruszką). Sok z warzyw z hojnym dodatkiem śmietany tworzy sos.
Svickowa podawana jest z knedlikami, cytryną, żurawiną i odrobiną bitej śmietany.
7/18
Vepro-knedlo-zelo, czyli przepis na obiad w jednym daniu
To kolejna klasyczna pozycja w czeskich menu. Pod dziwną nazwą kryje się pieczeń wołowa (vepro) z knedlami ziemniaczanymi i zasmażaną kapustą (zelo). Danie pyszne, ale spokojnie wystarczy wam za cały obiad.
8/18
Hovezi vyvar – rosół na różne sposoby
Hovezi vyvar to czeski rosół wołowy (lub drobiowy; wtedy nazywa się kureci). Każdy kucharz ma własny przepis, więc czekają was niespodzianki, jeśli zamawiacie rosół w czasie podróży po Czechach. Do vyvaru świetnie pasują jatrove knedliczki, czyli kluski nadziewane wątróbką.