Co szkodzi gardłu? Chcesz uniknąć podrażnienia gardła? Unikaj tych produktów spożywczych
Podrażnienie gardła może pojawić się w każdej chwili, a niektóre produkty mogą znacząco je nasilić. Sprawdź, jakich produktów lepiej unikać.
Bardzo gorące lub bardzo zimne potrawy i napoje
Picie gorących albo wręcz wrzących napojów może poważnie zaszkodzić śluzówce gardła i poparzyć ją, przez co stanie się ona bardziej podatna na zakażenia. Natomiast spożywanie lodowatych płynów zwiększa ryzyko ostrego zapalenia gardła oraz bakteryjnego zakażenia migdałków, czyli anginy.
Ostre przyprawy
Ostre przyprawy zawierają w swoim składzie substancje działające rozgrzewająco, dlatego ich nadmierne spożywanie może powodować podrażnienie lub nadmierne przekrwienie błony śluzowej, a w niektórych przypadkach nawet uszkodzenie drobnych naczynek, przez które mogą przedostać się bakterie wywołujące stan zapalny. Spożywanie ostrych pokarmów warto popijać znaczną ilością przegotowanej wody lub płynem o charakterze zasadowym np. mlekiem, jogurtem lub maślanką.
Twarde i suche pokarmy
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.