5 z 12
Warzywo korzeniowe można je zajadać niemal cały rok. Sezon...
fot. Joanna Urbaniec/Gazeta Krakowska

Korzeń pietruszki

Warzywo korzeniowe można je zajadać niemal cały rok. Sezon na pietruszkę z gruntu zaczyna się w maju. Warto wtedy przygotowywać sycące zupy i dodawać je jako farsz do tart.

6 z 12
Sezon na ogórki nadchodzi z końcem maja i początkiem...
fot. Joanna Urbaniec/Gazeta Krakowska

Młode ogórki

Sezon na ogórki nadchodzi z końcem maja i początkiem czerwca. Wtedy można przyrządzać domową mizerię lub chłodnik.

7 z 12
Szczaw pojawia się na bazarach w maju. To świetny składnik...
fot. Joanna Urbaniec/Gazeta Krakowska

Szczaw

Szczaw pojawia się na bazarach w maju. To świetny składnik na tradycyjną polską zupę szczawiową lub ukraiński barszcz zielony.

8 z 12
Sezon na szparagi zaczyna się w maju i trwa do końca...
fot. Łukasz Kaczanowski/PolskaPress

Szparagi

Sezon na szparagi zaczyna się w maju i trwa do końca czerwca. To źródło witaminy K i kwasu foliowego. Warto jeść go w formie sałatki lub podawać ugotowane z sosem beszamelowym i jajkiem ugotowanym w koszulce.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Muślin i wiskoza w niskich cenach. Nowa kolekcja ubrań w popularnym dyskoncie

Muślin i wiskoza w niskich cenach. Nowa kolekcja ubrań w popularnym dyskoncie

Aromatyczna cukinia do kanapek. Zamarynujesz ją w tylko 15 minut

Aromatyczna cukinia do kanapek. Zamarynujesz ją w tylko 15 minut

Pierwsze takie EURO od ponad 30 lat. Nie będzie... braci

Pierwsze takie EURO od ponad 30 lat. Nie będzie... braci

Zobacz również

Najlepsze atrakcje Monachium. 7 miejsc, które trzeba zobaczyć w mieście

Najlepsze atrakcje Monachium. 7 miejsc, które trzeba zobaczyć w mieście

Buty jak zrobione z siatki wędkarskiej. Tak ubrały się gwiazdy na premierę bajki

Buty jak zrobione z siatki wędkarskiej. Tak ubrały się gwiazdy na premierę bajki