Mięso łososia jest różowe
Wiele osób uważa, że mięso łososia jest z natury różowe. Niestety wszystko zależy od przyjmowanego pokarmu. W środowisku naturalnym są to małe, różowe krewetki, łosoś hodowlany ma dodawany barwnik do pożywienia. W przeciwnym razie mięso łososia będzie blade i nie zachęcające do jedzenia.
Młode ziemniaki trzeba obierać
Większość młodych warzyw takie jak ziemniaki, marchewki i pietruszki nie potrzebują obierania. Wystarczy je dokładnie umyć i można przygotować je np.: do pieczenia. Jednak jeśli są one bardziej brudne, to wystarczy użyć kuchennego druciaka lub myjki do naczyń.
Wyrastanie ciasta drożdżowego
Jednym z przesądów powielanych przez pokolenia jest ten o zachowaniu ciszy i braku kłótni w trakcie wyrastania ciasta drożdżowego.
Gotowanie rosołu
Często przewijającym się przesądem jest zdanie, że w czasie burzy nie powinno gotować się rosołu. Uważa się, że zupa skwaśnieje.