Pierogi z wiśniami
Pyszne pierogi z wiśniami i słodką, waniliową śmietanką. Zobacz, jak przygotować taki wyśmienity obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pierogi z wiśniami. Przepis
Przepis na pierogi z wiśniami nie jest bardzo trudny do przygotowania, ale z pewnością zajmuje nieco czasu. Zwłaszcza jeśli, tak jak ja, chcesz zrobić dużą porcję dla całej rodziny. U mnie znikają w błyskawicznym tempie. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak je robiłam. Serdecznie polecam!
Pierogi z wiśniami. Krok 1
Najpierw zagnieć luźne, miękkie ciasto na pierogi z mąki pszennej, odrobiny oleju, jajka i ciepłej wody (proporcje znajdziesz w treści artykułu). Jeśli wolisz, możesz nie dodawać jajka, a olej zastąpić rozpuszczonym masłem. Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. 15 minut.
Pierogi z wiśniami. Krok 2
Gdy ciasto „odpoczywa”, wstaw duży garnek z lekko osoloną wodą do zagotowania. Potrzebujesz także wydrylowanych wiśni i małej miseczki z cukrem.