Sprawdzanie spiżarni i szafek kuchennych
Zanim przystąpicie do gotowania, warto sprawdzić składniki w szafkach kuchennych i na ich bazie ugotować posiłek. Szefowie kuchni codziennie sprawdzają zaopatrzenie, aby nigdy nie zabrakło produktów do ich popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne zasady szefów kuchni.
Mise en place
Funkcjonowanie kuchni znanych restauracji oparte jest na wcześniejszym przygotowaniu produktów i narzędzi. Przed gotowaniem potrawy trzeba zebrać wszystkie potrzebne zioła, przyprawy i wcześniej pokrojone składniki dania.
Narzędzia do pieczenia i gotowania
Przygotowując się do gotowania i pieczenia w domu, warto tak jak w restauracjach wcześniej zgromadzić potrzebne akcesoria.
Delegowanie zadań
Wzorując się w domu na zasadach organizacji kuchni według Auguste'a Escoffiera warto delegować zadania i zaprosić domowników do wspólnego gotowania.