5/12
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

3. Cytrynowe ziemniaki

SKŁADNIKI:
ok. 500 g małych młodych ziemniaków
sok z 1/2 cytryny
oliwa extra vergine
1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub owoców fenkułu (rozgniecionego w moździerzu)
1/2 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
sól

PRZEPIS:
Ziemniaki porządnie wyszoruj i osusz.
Przekrój ziemniaki na połówki i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Całą zawartość miski zawiń w podwójną warstwę folii aluminiowej, tworząc pakunek gotowy do ułożenia na grillu.

6/12
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

4. Cytrynowa dorada w białym winie i ziołach

SKŁADNIKI:
2 świeże dorady
2-3 cytryny
wytrawne białe wino
mały pęczek pietruszki (bez twardych łodyżek)
mały pęczek kolendry
mały pęczek koperku (bez twardych łodyżek)
oliwa extra vergine
sól
pieprz

PRZEPIS:
Oczyszczone dorady oprósz solą i pieprzem – na zewnątrz i wewnątrz.
Każdą rybę nadziej ziołami i 2-3 kawałkami cytryny.
Przygotuj dwa duże kawałki folii aluminiowej (podwójna warstwa). Na środku każdego kawałka ułóż plasterki cytryny, a na nich ułóż rybę.
Dodaj pozostałe plasterki cytryny.
Zawiń krawędzie pakunków, skrop dorady oliwą i wlej trochę wina. Zawiń szczelnie folię, tworząc pakunki gotowe do ułożenia na grillu.

7/12
- Wino i szparag to para idealna. Wystarczy im tylko pieprz...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

5. Zielone szparagi w białym winie

- Wino i szparag to para idealna. Wystarczy im tylko pieprz oraz trochę ziół (sól nie jest potrzebna). Szparagi ułożone płasko upieką się bardzo szybko – zajmie to dosłownie chwilę, dlatego ustaw je na grillu w ostatniej kolejności - podkreśla autor bloga.

SKŁADNIKI:
dowolna ilość zielonych szparagów, w zależności od ilości gości (ok. 8-10 sztuk na porcję)
chlust wytrawnego białego wina
trochę oliwy extra vergine
1 łyżka listków majeranku
1 łyżka listków tymianku
pieprz
Jak zrobić szparagi w białym winie?
Zacznij od odłamania zdrewniałych końcówek szparagów. Opłucz szparagi i dokładnie osusz.
Ułóż pojedynczą warstwę szparagów na podwójnej warstwie folii,
dodaj zioła, przyprawy i skrop szparagi oliwą.
Zawiń brzegi folii i wlej trochę wina. Zawiń folię, tworząc płaski pakunek gotowy do ułożenia na grillu.

8/12
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

6. Grillowany halloumi


SKŁADNIKI:

kawałek sera halloumi (ok. 200 g)
odrobina oliwy extra vergine
trochę czerwonego pieprzu (delikatnie rozgniecionego w moździerzu)
listki tymianku

PRZEPIS:
Halloumi przekrój wzdłuż na pół i natłuść odrobiną oliwy. Ułóż ser na patelni lub tacce do grillowania i postaw na grillu.
Gdy ser się usmaży, przełóż go na talerze, posyp listkami tymianku i czerwonym pieprzem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zagłębie w niespełna dwie minuty wstrząsnęło Widzewem. Awans w tabeli

Zagłębie w niespełna dwie minuty wstrząsnęło Widzewem. Awans w tabeli

Pożary w Poznaniu w okolicach stacji kolejowych. Czy to sprawka kibiców z Warszawy?

Pożary w Poznaniu w okolicach stacji kolejowych. Czy to sprawka kibiców z Warszawy?

Prezydent Andrzej Duda na znanym małopolskim szlaku. "Piękne widoki"

Prezydent Andrzej Duda na znanym małopolskim szlaku. "Piękne widoki"

Zobacz również

Prezydent Andrzej Duda na znanym małopolskim szlaku. "Piękne widoki"

Prezydent Andrzej Duda na znanym małopolskim szlaku. "Piękne widoki"

Lech - Legia LIVE! Trzy gole. Strzelali tylko gospodarze, wygrali goście

NA ŻYWO
Lech - Legia LIVE! Trzy gole. Strzelali tylko gospodarze, wygrali goście