Zupa jarzynowa
3. Śmietanka 30%. Dodanie do zupy śmietanki nie tylko ją zagęści, ale również doda apetycznego koloru i delikatnego smaku. Pamiętaj, tylko by rozmieszać śmietankę z odrobiną zupy, zanim wymieszasz ją z całością Dzięki temu się nie zetnie. Zrobisz tak np. zupę jarzynową. Polecamy przepis. Kliknij link: przepis na zupę jarzynową ze śmietanką.
Zupa krem z czosnkiem
4. Serek mascarpone. To świetny pomysł na zagęszczenie zupy i dodanie jej wyjątkowo kremowego smaku. Podobnie jak w przypadku śmietanki, serek najpierw wymieszaj z odrobiną zupy, a dopiero później dodaj do całości. Polecamy ten sposób zwłaszcza do zagęszczenia aromatycznej zupy czosnkowej. Kliknij link i sprawdź:
przepis na zupę czosnkową z mascarpone.
Krem z pieczarek
5. Rozdrobnienie warzyw. Bardzo łatwy sposób na zagęszczenie zupy. Otrzymujemy wówczas warzywny krem, który pysznie smakuje podany np. z grzankami. Składniki po ugotowaniu wystarczy rozdrobnić robotem kuchennym lub blenderem. Wypróbuj np.:przepis na zupę krem z pieczarek.
Zupa nic
6. Żółtko. Zupa zagęszczona żółtkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Możesz rozmieszać żółtko z wodą, mlekiem, śmietanką lub utrzeć cukrem i wymieszać z zupą. Pamiętaj, by jej już później nie zagotować, bo jajko się zetnie. Kliknij link i sprawdź: przepis na zupę nic.