Natłuszczanie kratek grilla
Prawidłowym działaniem w kuchni jest natłuszczaniem warzyw na grilla lub mięsa, a nie rusztu. Olej wylewany lub spryskiwany na żar może wzniecić mocny ogień.
Zbyt małe kawałki mięsa
Na grillu powinno się kłaść średniej wielkości kawałki lub duże i około 1,5-2 centymetrowe plastry mięsa lub warzyw. Zbyt małe kawałki mogą wpaść do żaru i się spalić. Polane olejem produkty na grilla ponadto wzmocnią ogień.
Nie nakłuwaj mięsa
W trakcie grillowania mięsa, szczególnie steków, nie dotykaj mięsa. Zabronione jest nakłuwanie, przekrajanie i dociskanie do rusztu. Stek można przewracać specjalnymi szczypcami. Dzięki temu sztuka mięsa będzie soczysta i równomiernie upieczona.
Brak znajomości temperatury
Błędem jest stosowanie zasady, że każde jedzenie będzie upieczone osiągając 70 stopni Celsjusza. W ocenie, czy danie jest gotowe pomoże termometr kuchenny.