Grill
Grillowanie to sposób na spędzenie czasu w gronie rodziny i znajomych. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii, najczęstsze błędy przy robieniu potraw na grilla.
Brudny grill
Jednym z najczęstszych błędów związanych z grillowaniem jest używanie brudnego grilla. Resztki spalonego dania przywierają do mięsa i wpływają na szybkie spalanie. Dodatkowo zostawiają nieprzyjemny zapach. Po każdym grillowaniu zalecamy umyć ruszt i usunąć zużyty węgiel.
Brak marynaty
Błędem jest grillowanie mięsa bez uprzedniego zamarynowania. Szefowie kuchni zalecają, aby marynować mięso dzień przed grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu, to już 15 minut pogłębi smak dania.
Grillowanie zimnego mięsa
Błędem jest umieszczanie mięsa na grillu zaraz po wyjęciu z lodówki. Wieprzowina, wołowina lub drób musza osiągnąć temperaturę pokojową zanim położy się je na rozgrzanym ruszcie.