Jabłka
„Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada” – głosi jedno z przysłów. Jedzenie jabłek może nas też ustrzec przed zaparciami. Jabłka to doskonałe źródło błonnika, również jego specyficznego rodzaju – pektynę – który znany jest ze swojego działania przeczyszczającego.
Pektyna może pomóc:
- zwiększyć częstotliwość oddawania stolca,
- zmniejszyć twardość stolca,
- zmniejszyć zapotrzebowanie na środki przeczyszczające,
- skrócić czas spędzany w toalecie.
Jabłka można spożywać samodzielnie albo jako dodatek do różnych dań (owsianka, jogurt, naleśniki).
Otręby owsiane
Otręby owsiane, choć nie są tak powszechnie spożywane jak płatki owsiane, to zawierają od nich znacznie więcej błonnika. Otręby owsiane to bezpieczny i skuteczny naturalny środek na zaparcia. Można je dodawać do domowej granoli, jogurtu czy do pieczywa.
Gruszki
Gruszki mogą pomóc złagodzić zaparcia. Są bogate w błonnik, sorbitol i fruktozę. Niewchłonięta fruktoza może rozluźniać stolec, ułatwiając wypróżnianie.
Gruszki można jeść solo lub dodawać do sałatek, koktajli i kanapek.
Kiwi
Kiwi nie tylko pomaga zasnąć, ale też wypróżnić się. Dzięki swoim właściwościom nawadniającym może stymulować perystaltykę jelit i zwiększać objętość stolca.
Jedno z badań z 2022 r. sugeruje, że kiwi może poprawić tygodniową częstotliwość stolca, a także zmniejszyć napięcie i ból brzucha, przy czym może nie zmiękczyć stolca lub sprawić, że częściej będziemy odwiedzać toaletę.