Miejsce 7: carnitas (4,7 gwiazdki)
Carnitas to ukochane przez Meksykanów kawałki miękkiej, soczystej wieprzowiny, chrupiącej z wierzchu. Carnitas podaje się najczęściej jako jeden z elementów większego posiłku, chętnie na tortillach i z dodatkiem np. guacamole. Potrawa jest szczególnie popularna przy ważniejszych okazjach, jak urodziny czy Boże Narodzenie.
Miejsce 6: tacos (4,7 gwiazdki)
To kolejna w TOP 10 potrawa rodem z Meksyku. Tacos to kulinarna potęga i jeden z kulinarnych symboli tego kraju. Zasadniczo tacos to złożone w trójkąt tortille, które można wypełnić właściwie dowolnymi składnikami, tworząc rodzaj wrapa. Tacos są obecnie popularne w wielu miejscach świata, ale nigdzie nie smakują tak dobrze, jak w Meksyku.
Miejsce 5: espetos (4,8 gwiazdki)
Espetos to grillowane sardynki, polane oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. Przysmak wywodzi się z hiszpańskiej Malagi, gdzie stał się popularny jeszcze w XIX w.
Miejsce 4: naleśnik szalotkowy (4,8 gwiazdki)
Choć nazwa na to nie wskazuje, ten typ naleśnika pochodzi z Chin. Ciasto wypełnia się mielonymi szalotkami, a także koprem i sezamem z dodatkiem pieprzu. Naleśnik podawany jest na bardzo gorąco z sosem sojowym.
Możliwe, że naleśnik szalotkowy wywodzi się z regionu Szanghaju, gdzie mógł powstać pod wpływem inspiracji indyjską parathą.