Chorwacja
Chorwackie lato nie może się obejść bez arbuzów, fig i cukinii. Jeśli będzie latem w tym kraju, koniecznie ich spróbujcie.
Francja
Jesienne zbiory jabłek i gruszek we Francji są atrakcją, dla której warto odwiedzić ten kraj. Sezonowy kosz francuskich przysmaków, obejmuje także fèves (bób) i białe szparagi oraz pomelo na Korsyce.
Hiszpania
Podczas urlopu w Hiszpanii koniecznie trzeba spróbować gazpacho — zimnej zupy z pomidorów i innych letnich warzyw. Wiosną można również uraczyć swoje podniebienie espárragos de Navarra, białymi szparagami pochodzącymi z regionu Nawarry.
Włochy
Odwiedzając Italię, warto zwrócić swoją uwagę na dzikie warzywa. Często dodawane są one do potraw takich jak: frittata i pasta verde lub mieszane z ricottą i parmigiano w celu wypełnienia ravioli lub tortelloni di magro. Polecane dla smakoszy są również lokalne osty: najpierw gotowane, a później smażone w cieście.