Osoby przyjmujące niektóre leki na chorobę Parkinsona
Bób jako produkt bogaty w białko może zaburzać działanie lewodopy – leku przyjmowanego przy chorobie Parkinsona, zwiększającego działanie dopaminy. Jednocześnie samo warzywo także zawiera pewną ilość lewodopy, co z kolei przemawia na korzyść za jego spożywaniem. Dlatego kwestia włączenia strączków do diety powinna zostać rozstrzygnięta każdorazowo przez lekarza prowadzącego.
Chorzy na fawizm – chorobę bobową
Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym, polegającym na niedoborze dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD), która odpowiada za ochronę czerwonych krwinek przed uszkodzeniami. Do ich przedwczesnego rozpadu (hemolizy) może prowadzić m.in. spożywanie niektórych pokarmów, w tym bobu, fasoli czy soi. Znany jest także pod nazwą choroba bobowa lub choroba fasolowa.
Osoby przyjmujące niektóre leki na depresję
Osoby przyjmujące leki na depresję – inhibitory monoaminooksydazy (MAO), np. izokarboksazyd, tranylcyprominę lub fenelzynę, muszą uważać na swoją codzienną dietę. MAO mogą wchodzić w interakcję z niektórymi pokarmami bogatymi w aminy biogenne. Jednym z nich jest bób dostarczający tyraminę. Takie połączenie może prowadzić do niebezpiecznych skoków ciśnienia, dlatego lecząc się na depresję, przed włączeniem bobu do codziennego menu, warto zasięgnąć opinii lekarza.
Jak zmniejszyć wzdymające działanie bobu?
Chcąc zmniejszyć wzdymające działanie bobu namocz go w gorącej wodzie na ok. godzinę, a następnie ugotuj w świeżej wodzie.