5 z 27
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej...
fot. pinterest/NAC

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!

6 z 26



Kotlety z mortadeli

Do tego przepisu potrzebujemy jedynie mortadeli, jajka bądź dwóch i bułki tartej. Mortadelę kroimy na grubsze części, maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

7 z 26



Makaron z serem na słodko

Składniki:

250 g makaronu np. świderki, kolanka lub rurki
250 g półtłustego twarogu tzw. klinek
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
mielony cynamon

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

2. Gorący makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do rozpuszczenia.

3. Ser rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy z cukrem.

4. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy pokruszony ser z cukrem. Całość oprószamy cynamonem i od razu podajemy.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

8 z 26



Gulasz z serduszek

Składniki:

500 gramów serduszek drobiowych,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 średnie ogórki kiszone,
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
1 łyżka mąki pszennej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej,
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Opcjonalnie kilka kropel ciemnego sosu sojowego – jedynie dla koloru.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i zrumień, pod koniec dodaj także drobno posiekany czosnek i ogórki pokrojone w paseczki, smaż jeszcze chwilę.
Dodaj serduszka, wlej niecałe dwie szklanki wody, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 40 minut – aż serduszka zmiękną.
W śmietance dokładnie rozprowadź mąkę, aby nie było grudek, następnie dodaj do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, zagotuj, potrawa zgęstnieje.
Na koniec do gulaszu dodaj natkę pietruszki i kilka kropel sosu sojowego, który nada mu ładny kolor.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Pozostało jeszcze 18 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Napoli mistrzem Włoch! Zadecydował punkt nad "polskim" Interem

Napoli mistrzem Włoch! Zadecydował punkt nad "polskim" Interem

Sensacja w składzie Legii. Legendarny piłkarz zgłoszony do składu

Sensacja w składzie Legii. Legendarny piłkarz zgłoszony do składu

Loczki, uśmiech, zjawiskowy kolor oczu i nieziemska uroda! Alicja Majewska w młodości

Loczki, uśmiech, zjawiskowy kolor oczu i nieziemska uroda! Alicja Majewska w młodości

Zobacz również

Napoli mistrzem Włoch! Zadecydował punkt nad "polskim" Interem

Napoli mistrzem Włoch! Zadecydował punkt nad "polskim" Interem

Sensacja w składzie Legii. Legendarny piłkarz zgłoszony do składu

Sensacja w składzie Legii. Legendarny piłkarz zgłoszony do składu