Rzeżucha może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi
Wstępne badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że spożywanie rzeżuchy może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo oraz wypłynąć na stan zdrowia osób z insulinoopornością. Choć brakuje dowodów na bezpośredni wpływ spożywania rzeżuchy na poziom glukozy we krwi, to specjaliści wiążą go z wysoką zawartością witaminy K w siewkach tej rośliny.
Rzeżucha pobudza laktację
Jedno z badań naukowych wykazało, że spożywanie rzeżuchy dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, które wpływają na wytwarzanie pokarmu i wzrost tkanki piersi. Ponadto może stymulować wytwarzanie prolaktyny, która odpowiada za produkcję mleka matki. Jak podkreślają specjaliści, potrzebne są dalsze badania nad wpływem rośliny na laktacją, a matki karmiące powinny pamiętać o zdrowej i zrównoważonej diecie.