Rzeżucha najczęściej wykorzystywana jest jako dekoracja do kanapek, ale można ją także dodawać do innych dań. Sprawdź na kolejnych slajdach, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Rzeżucha na zdrowe kości
Już 50 g rzeżuchy pokrywa aż 452 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz 39 proc. na witaminę C i 10 proc. na witaminę A. Ponadto dostarcza do organizmu potas oraz niewielką ilość błonnika. Duża zawartość witaminy K sprzyja właściwej krzepliwości krwi oraz zdrowemu rozwojowi kości. Utrzymanie właściwego poziomu witaminy K w organizmie np. przez jedzenie rzeżuchy, może pomóc ochronić organizm przed rozwojem osteoporozy i występowaniem złamań kości.
Rzeżucha naturalnie wspiera odporność organizmu
Witamina C to jeden z antyoksydantów, który wspiera organizm w walce z infekcjami. Jako przeciwutleniacz ogranicza stres oksydacyjny, zmniejszając ryzyko wystąpienia stanu zapalnego. Ponadto kwas askorbinowy pomaga zwalczać niektóre drobnoustroje. Porcja 100 g rzeżuchy pokrywa prawie 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Rzeżucha jako sprzymierzeniec osób na diecie
Rzeżucha dostarcza zaledwie 32 kcal w 100 g to oznacza, że jest idealnym wyborem dla osób będących na diecie, w szczególności niskowęglowodanowej. Jednocześnie pokrywa w dużej mierze zapotrzebowanie na część witamin – przede wszystkim K i C oraz dostarcza potas i błonnik. Łatwo włączyć ją do codziennego jadłospisu dodając garść do sałatki, na kanapkę lub do zupy.