Najlepsze ciasta z makiem
Mak na świątecznym, polskim stole to stara, słowiańska tradycja. Zobacz przepisy na najlepsze ciasta z makiem na kolejnych slajdach galerii.
Tradycyjny polski makowiec
Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Tradycyjnie mak był ucierany w makutrze, czyli specjalnej misie ze żłobieniami. Niektórzy do dziś kultywują ten sposób. Do maku dodaje się miód i rodzynki. Aby makowiec się udał, należy odpowiednio przygotować ciasto drożdżowe, które następnie zawija się w roladę. Całość polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec.
Makowiec z jabłkami
Ci, którym przygotowanie makowca wydaje się zbyt trudne, mogą zabrać się za wilgotny makowiec z jabłkami. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, aby się udało. Dzięki jabłkom makowiec robi się wilgotny i smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak zrobić makowiec z jabłkami.
Seromakowiec
Sernik i makowiec w jednym. Czy może być coś lepszego? Ktoś, kto pierwszy wpadł na połączenie kwaskowatego sernika i słodkiego makowca w jednym cieście, musiał być geniuszem. Seromakowiec nie tylko obłędnie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Zobacz, jak zrobić seromakowiec.