Mirabelki wspomagają trawienie
Śliwki zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, czyli pektyn. Dzięki nim wspomagają one procesy trawienne i regulują rytm wypróżnień zapobiegając zaparciom. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy sorbitol, który działa lekko przeczyszczająco.
Mirabelki odmładzają i działają przeciwzapalnie
Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i beta-karotenu, mirabelki wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników i dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny. Wolne rodniki powodują uszkodzenia komórek oraz stany zapalne i przyspieszają procesy starzenia. Jedząc mirabelki dbasz więc nie tylko o zdrowie, ale też o urodę, ponieważ pomagają one opóźnić starzenie się, wpływają na elastyczność skóry, wygładzają ją oraz zmniejszają widoczność zmarszczek.
Mirabelka – niedoceniany skarb polskich ogrodów. Owoc, który szkoda zmarnować
Dojrzałe mirabelki są smaczne i słodkie, a miąższ łatwo oddziela się od pestki.
Te śliwki to niedoceniany skarb polskich ogrodów. Wspomagają wzrok, trawienie i krążenie. Zobacz, dlaczego warto jeść mirabelki
Niepozorne owoce skrywają w sobie wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych.