Sos musztardowy do sałatki
Składniki:
- 50 ml oliwy,
- łyżka octu winnego,
- łyżka musztardy,
- pół łyżeczki miodu,
- sól, pieprz.
W miseczce połączyć ocet z solą i pieprzem. Dodać oliwę, następnie musztardę i miód. Utrzeć wszystko na gładki sos. Taki sos musztardowy jest doskonały do wszelkich sałatek ze świeżych warzyw.
Klasyczny sos vinegret - klasyczny sos do sałatki
Jego podstawą jest po prostu dobra oliwa i ocet, do którego dodajemy odrobinę soli, pieprzu, niekiedy cukru – w zależności od indywidualnych upodobań. Trzeba pamiętać o tym, że w sosach na bazie oliwy i octu, najpierw łączymy ocet z przyprawami, a dopiero potem dodajemy oliwę. Dzięki temu uzyskamy gładki sos. Zamiast octu można także dodać sok z cytryny, a całość urozmaicić przyprawami, np. koperkiem lub chili. Winegret to idealny sos do sałatki greckiej oraz innych sałatek ze świeżych warzyw. Sprawdź przepis.
Sos balsamiczny do sałatki
Sos balsamiczny to wyśmienity dodatek do potraw. Ma ciemny kolor i słodko-kwaśny wyrazisty smak. Świetnie pasuje jako dressing do sałatek, przekąsek, a nawet do deserów i lodów z owocami. Jego przygotowanie jest proste i bardzo szybkie. Polecam przepis z dodatkiem miodu i musztardy. Jest wyśmienity. Sprawdź przepis.
Sos tysiąca wysp - sos do ryb, owoców morza i burgerów
Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast food. Oryginalnie był jednak stosowany przede wszystkim do krewetek oraz innych owoców morza. Sprawdź przepis.