Przepisy na tradycyjne świąteczne torty
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na tradycyjne torty, które można podać w święta Bożego Narodzenia
Tradycyjny tort makowy z kremem kawowym
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g suchego maku,
- 250 g drobnego cukru,
- 8 jajek,
- łyżka miodu,
- cukier wanilinowy,
- 3 łyżki kaszy manny,
- łyżka bułki tartej,
- otarta skórka z cytryny,
- garść płatków migdałowych.
Do nasączenia blatów:
- esencja migdałowa,
- zaparzona herbata z cukrem i cytryną.
Na krem kawowy:
- 3 jajka,
- kostka masła w temperaturze pokojowej,
- 200 g drobnego cukru,
- pół szklanki mocnej kawy (np. espresso),
- kieliszek wódki lub innego alkoholu.
Jak zrobić tradycyjny tort makowy?
1. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni.
2. Mak sparzyłam, odcedziłam, zmieliłam dwukrotnie w maszynce.
3. Migdały zblendowałam na proszek.
4. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem, a z białek ubiłam sztywną pianę.
5. Do dużej miski wlałam utarte żółtka, na to pianę z białek, mak, tarta bułkę, kaszę mannę, cukier wanilinowy, miód, skórkę z cytryny i migdały. Bardzo delikatnie i lekko wymieszałam.
6. Wylałam ciasto na wysypaną bułką tartą tortownicę i piekłam 35 minut. Upieczony biszkopt powinien poleżeć jeden dzień.
7. Następnego dnia przygotowałam krem kawowy: utarłam masło na parze i powoli dodałam do niego utarte żółtka.
8. Do masy dodałam wódkę, a następnie przestudzoną kawę. Wszystkie składniki dodawałam stopniowo, żeby krem się nie zwarzył.
9. Przekroiłam biszkopt na 3 blaty i nasączyłam je posłodzoną herbatą z esencją migdałową i odrobiną alkoholu. Blaty przełożyłam kremem kawowym i udekorowałam.
Tort orzechowy
Składniki:
Na biszkopt:
- pół szklanki mąki tortowej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- szklanka cukru,
- 7 jajek,
- szczypta soli.
Do nasączenia blatów:
- pół szklanki kawy z odrobiną alkoholu.
Na krem orzechowy:
- 250 g orzechów włoskich,
- 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej,
- 250 g schłodzonej śmietanki kremówki,
- pół szklanki cukru pudru,
- cukier wanilinowy.
Jak zrobić tort orzechowy?
1. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na puszystą pianę, po czym dodałam żółtka jedno po drugim. Następnie dodałam cukier łyżka po łyżce. Miksowałam ok. 10 minut do gęstej masy.
2. Przesiałam mąkę i dodałam ją do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na koniec dodałam orzechy.
3. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę.
4. Piekłam 35 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Biszkopt zostawiłam do wystudzenia na całą noc.
6. Przygotowałam krem orzechowy: mascarpone ubiłam w mikserze ze śmietanką i cukrem, na koniec dodałam posiekane drobno orzechy.
7. Przekroiłam biszkopt na blaty, które nasączyłam kawą z alkoholem.
8. Przełożyłam blaty kremem orzechowym. Resztą kremu udekorowałam boki i wierzch tortu.
Tort Sachera
Delikatny, czekoladowy biszkopt, przełożony morelową konfiturą, rozpływa się w ustach. Zobacz, jak zrobić tort Sachera.