
Zupa dyniowa Michel Morone
Składniki:
dynia - 800 g
marchew - 2 szt.
gruszka - 2 szt.
pestki dyni - 10 g
masło - 1 łyżka
Kminek mielony
Imbir mielony
Goździki całe
Sól morska jodowana drobnoziarnista
Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Przyprawiamy mielonym kminkiem, imbirem oraz solą.
Gdy dynia i marchew będą miękkie (po ok. 20 minutach), odlewamy do oddzielnego naczynia część powstałego wywaru. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go pozostawionym wywarem. Na koniec, doprawiamy do smaku według uznania kminkiem, imbirem i solą.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a pozostałe części kroimy w kostkę.
Smażymy na niewielkiej ilości masła na letniej patelni, dodając do smaku rozgniecione w palcach goździki i pestki dyni. W czasie smażenia podlewamy odrobiną wody.
Zupę podajemy z podsmażonymi gruszkami i pestkami dyni.
Źródło:doradcasmaku.pl

Zupa dyniowa Karola Okrasy
SKŁADNIKI
dynia: 1 kg
cebula: 0,5 główki
korzeń pietruszki: 0,5 szt.
seler korzeniowy pokrojony w grubą kostkę: 0,5 szt.
ziemniaki: 2 szt.
czosnek: 1 ząbek
wędzony twaróg: 10 g
natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
sól: do smaku
pieprz: do smaku
imbir, mielony: 0,5 łyżeczki
kmin rzymski, mielony: 0,5 łyżeczki
papryka cayenne: 1 łyżeczka
kolendra: 4 ziarenka
liść laurowy: 3 szt.
ziele angielskie: 3 szt.
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek rozgniatamy i jak najdrobniej siekamy.
2. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
3. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i wszystkie razem obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła.
4. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy je w garnku z przesmażonymi warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczką papryki cayenne, kilkoma ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.
5. Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i można go zmiksować na krem za pomocą blendera. Zanim jednak przystąpimy do miksowania, należy usunąć z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
6. Gotową zupę nalewamy do talerza. Wyjątkowy smak potrawie nada pokruszony wędzony twaróg. Danie podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło: kuchnialidla.pl
