
Zupa z dyni Piotra Adamczyka
Składniki
- ok. 80 dag miąższu dyni
- mała cebula
- ew. ząbek czosnku
- litr wywaru warzywnego
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ew. czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni. Podsmaż, przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym (taką ilością, by lekko przykrył dynię). Gotuj, dopóki dynia się nie rozpadnie.
2. Do zupy dodaj świeżo utarty imbir (tyle, by wyostrzyć jej smak), dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj kleksem ubitej śmietany i szczypiorkiem.
Party - Życie gwiazd

Zupa dyniowa Magdy Gessler
SKŁADNIKI
1,5 kg miąższu z dyni
200 ml mleka
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki
4 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
pestki dyni
pieprz biały
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać ją mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż stanie się miękka.
Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować. Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, udekorowaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z beszamel.se.pl

Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
1 kg dyni
1 cebula
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
3 szklanki bulionu warzywnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
pestki dyni
Wykonanie:
Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach.
Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.
Przepis pochodzi z beszamel.se.pl

Ani Starmach zupa dyniowa
Składniki:
1 mała dynia hokkaido (ok. 500-700 g)
400 ml mleka kokosowego
300 ml bulionu warzywnego (polecam rosół z dnia poprzedniego lub po prostu wodę)
4 pomidory
Wykonanie:
Dynię pokrój w grubą kostkę, umieść na blasze do pieczenia. Dodaj pokrojone w połówki pomidory i 2 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 25 minut.
Mleczko koksowe podgrzej. Dodaj podpieczoną dynię, pomidory i bulion. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
Źródło: aniastarmach.pl